071 517 3847
Als patient aanmelden

Veelgestelde vragen

Klik op de onderstaande behandelingen voor het antwoord.

Behandelingen (9)

Brug plaatsen

Korte omschrijving:

Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies en bestaat uit een kunsttand en twee kronen. De kronen worden vastgezet op de twee eigen tanden of kiezen die naast de open plek zitten. De kunsttand vult de lege plek op

Waar is een brug van gemaakt?

Een brug kan gemaakt worden van metaal, porselein of een combinatie van deze twee. Als een brug gemaakt wordt van alleen metaal is dit vaak voor achterin de mond omdat de brug goud- of zilverkleurig is. De brug is zeer sterk en slijtvast. Als het een combinatie is, is de basis metaal en komt er een porseleinen laag overheen. Maar door nieuwe technieken kunnen tegenwoordig steeds meer stevige bruggen volledig van porselein worden gemaakt. Dit ziet er zeer natuurlijk uit.

Hoe wordt een brug geplaatst?

Eerst worden de tanden of kiezen, waar de brug aan vastgemaakt wordt, bijgeslepen. Daarna maakt de tandarts een afdruk van deze tanden of kiezen en het gat. De tandtechnicus maakt vervolgens een passende brug. Totdat de brug klaar is, krijg je een tijdelijke brug van kunststof. De definitieve brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een soort cement.

Doet het plaatsen van een brug pijn?

Tijdens de behandeling ben je plaatselijk verdoofd. Hierdoor zul je geen pijn voelen.

Hoe lang gaat een brug mee?

Een brug kan vele jaren meegaan als je de tanden waaraan de brug vast zit goed verzorgt. Deze zijn namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Mocht de brug loslaten neem dan gelijk contact op met je tandarts. Hij kan de brug weer vastzetten.

Controle van de Tandarts

Korte omschrijving:

Bij een periodieke controle controleert de tandarts je gebit op gaatjes en eventuele tandvlees ontstekingen. Ook kan hij een röntgenfoto maken om je gebit nog beter te bestuderen. Vaak reinigt de tandarts gelijk je tanden en krijgen kinderen vaak een fluorbehandeling. Komt de tandarts een gaatje of een andere afwijking tegen, dan zal hij hier een nieuwe afspraak voor maken

Waarom een periodieke controle?

Door regelmatig naar de tandarts te gaan kunnen vervelende ontwikkelingen zoals gaatjes of ontstekingen op tijd ontdekt worden en erger voorkomen worden. De tandarts kan je dan behandelen. Of hij kiest ervoor om je door te sturen naar een specialist zoals de mondhygiënist, orthodontist of kaakchirurg.

Je kan ook wachten tot je een klacht hebt en dan naar de tandarts gaan, maar dit is niet aan te raden! Sommige problemen zijn dan al zover gevorderd dat de behandeling veel ingrijpender (en pijnlijker) zal zijn en kan het zelfs leiden tot verlies van tanden of kiezen.

Hoe vaak per jaar een controle?

Probeer minimaal één keer per jaar voor een controle naar de tandarts te gaan. Ieder half jaar is natuurlijk nog beter, maar je tandarts kan het beste vertellen wat voor jou noodzakelijk is.

Implantaat plaatsen

Korte Omschrijving

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgezet. Een implantaat lijkt een beetje op een schroef en is gemaakt van titanium. Op een implantaat kan een kroon, brug of (gedeeltelijk) kunstgebit geplaatst worden.

Hoe wordt een implantaat geplaatst?

Er zijn 2 manieren om een implantaat de plaatsen, de één-fase en twee-fasen behandeling. Bij een één-fase behandeling wordt het implantaat in één keer geplaatst. Het implantaat bestaat uit twee delen; een deel dat in het bot verankerd wordt en een dat boven het tandvlees uitsteekt. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit gezet.

Bij een twee-fasen behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Daarna wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat goed vast zit in het bot, volgt fasen twee. Een stift wordt op het ingegroeide implantaat gezet. Hierop wordt na een aantal weken een kroon, brug of kunstgebit gezet.

Doet het plaatsen van een implantaat pijn?

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Wel kan je wat pijn en zwellingen hebben na de operatie. Hiervoor kan de tandarts medicijnen voorschrijven.

Is elke kaak geschikt voor een implantaat?

In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst als er voldoende kaakbot aanwezig is. Is dit niet het geval kan meestal met een operatie extra bot worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk dat het tandvlees gezond is, zeker als je nog eigen tanden en kiezen hebt.

Meestal lukt de operatie. In enkele gevallen kan het zijn dat het implantaat niet goed hecht. De kans hierop is groter als je rookt. Ook het reinigen van de mond, het implantaat en de prothese is belangrijk om te zorgen dat je vele jaren plezier hebt van het implantaat. De tandarts of een mondhygiënist zal hier uitgebreid over vertellen.

Kroon op maat

Korte omschrijving:

Een kroon is een speciaal kapje van metaal of porselein die op een beschadigde tand of kies wordt gezet. Hiermee wordt de eigen tand of kies onder de kroon beschermd en geeft het meer stevigheid. Ook kan een kroon geplaatst worden op een implantaat als er geen eigen tand of kies meer is.

Wanneer is een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen waarom een kroon noodzakelijk kan zijn:

 • Als de tand of kies zo zwaar beschadigd is door tandbederf dat het niet meer met een vulling opgelost kan worden.
 • Een lelijke, oude vulling kan vervangen worden door een kroon zodat het gebit er mooier uitziet.
 • Als een tand beschadigd is door een ongeluk.
 • Als een tand of kies ontbreekt. Dan wordt er eerst een implantaat geplaatst.
 • Hoe wordt een kroon geplaatst?

  Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de conditie van de eigen tand of kies. Is deze zwaar beschadigd, dan zal er eerst bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Of er moet een stift of implantaat geplaatst worden.

  De tandarts zal eerst de tand of kies omslijpen, zodat de kroon beter past. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat het geen pijn doet. Daarna maakt hij hiervan een afdruk met zacht materiaal. De tandtechnicus gebruikt deze afdruk om de kroon op maat te maken.

  Totdat de definitieve kroon klaar is, krijg je een tijdelijke kroon. Hiermee kan je gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is veel minder sterk dan de definitieve kroon. De definitieve kroon wordt na goed passen en meten met cement vastgemaakt.

  Doet het plaatsen van een kroon pijn?

  Voor de behandeling wordt je verdoofd (ook voor de eventuele wortelkanaalbehandeling). Hierdoor voel je geen pijn. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.

  Hoe lang gaat een kroon mee?

  Een kroon blijft vele jaren zitten zolang de de tand of kies waarop de kroon zit gezond blijft. Deze is namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Houd de kies dus goed schoon! Mocht de kroon loslaten neem dan gelijk contact op met je tandarts. Hij kan hem weer vastmaken.

  Kunstgebit op maat

  Korte omschrijving:

  Een kunstgebit is een uitneembare prothese om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. De kwaliteit en het uiterlijk van kunstgebitten zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het haast niet op dat iemand een kunstgebit draagt.

  Partiële prothese

  Als een aantal tanden of kiezen missen, kan er ook gekozen worden voor een partiële prothese in plaats van een volledig kunstgebit. Dit zorgt ervoor dat andere tanden niet schreef gaan groeien en het ziet er ook beter uit.

  Hoe wordt een kunstgebit geplaatst?

  Er wordt eerst een afdruk gemaakt van je huidige gebit, zodat de prothese goed past. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een model van kunsthars te maken. De tandarts gaat vervolgens weer kijken of dit model goed past. Daarna maakt de tandtechnicus een proefprothese.

  Na nog een aantal keer goed passen en meten werkt de tandtechnicus de proefprothese af zodat ie helemaal klaar is voor gebruik. De tandarts plaatst het kunstgebit direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn zodat je niet zonder tanden ziet.
  Na een paar weken maakt de tandarts een nieuwe afspraak om te kijken hoe het gaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

  Waar is een kunstgebit van gemaakt?

  Volledige kunstgebitten worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses worden soms van acryl gemaakt en soms van een combinatie van acryl en metaal. Dit heet een frameprothese. Een frameprothese is beter vast te zetten maar wel een stuk duurder.

  Doet een kunstgebit pijn?

  Het verwijderen van het eigen gebit gebeurt uiteraard onder verdoving, dus de behandeling is in principe pijnloos. Wel kan je nog wat napijn hebben. Het zal ook even wennen zijn aan het gebit omdat het toch heel anders voelt dan je eigen tanden. Er kunnen dan ook zogenaamde drukplekken ontstaan. Blijft het pijnlijk, maak dan een afspraak met de tandarts.

  Sealen van de Kiezen

  Korte omschrijving:

  Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de putjes en groeven van kiezen bij kinderen. Blijvende kiezen die net zijn doorgekomen hebben soms diepe groeven en putjes. Het glazuur moet dan nog uitharden. Hierdoor zijn ze moeilijker schoon te maken en kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan. Het sealen sluit deze groeven en putjes dan af, beschermt tegen bacteriën en helpt gaatjes voorkomen.

  Wat houdt sealen in?

  De tandarts of de mondhygiënist maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt hij een eerste laagje aan waardoor de tanden ruw worden. Hierdoor hecht de lak beter. Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp.

  Sealen kan op elke leeftijd bij kinderen toegepast worden, maar het liefst net na het doorbreken van de blijvende kiezen. Soms wordt het ook bij volwassenen gedaan, maar dat komt niet vaak voor.

  Doet sealen pijn?

  De behandeling doet meestal geen pijn en duurt maar een paar minuten per kies. Soms smaakt de lak een beetje vies in het begin.

  Trekken van een Tand of Kies

  Soms is het nodig om een tand of kies te trekken. Bijvoorbeeld als een tand of kies niet meer te redden is of andere tanden in de weg zit. Meestal doet de tandarts deze behandeling zelf. In sommige gevallen zal hij je doorverwijzen naar de kaakchirurg.

  Hoe wordt een tand of kies getrokken?

  Eerst krijg je een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de tandarts de tand of kies los door een draaiende of wrikkende beweging te maken. Meestal wordt ie er in zijn geheel uitgetrokken. Als de tand of kies erg vast zit, wordt hij er in delen uitgehaald.

  Doet het trekken pijn?

  Het trekken van een tand of kies kan behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig gebeurt het vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving waardoor je er niets van voelt. De eerste paar dagen na de behandeling kan het wel wat pijnlijk zijn en opgezwollen. Hiervoor kan je pijnstillers nemen. Probeer niet teveel aan de wond te zitten. Daar zit een bloedprop op die de wond beschermt. Pas ook op met poetsen.

  Vulling plaatsen

  Korte omschrijving:

  Als je een gaatje hebt of een stuk tand of kies mist, krijg je een vulling. Een vulling repareert de kies, maar voorkomt ook dat de tand verder bederft en het pijn doet. Er zijn verschillende soorten materiaal voor een vulling. De bekendste zijn amalgaam en composiet.

  Verschillende soorten vulling

  Amalgaam is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en andere materialen. Ondanks dat ze erg slijtvast zijn wordt er toch steeds meer gekozen voor de witte composietvulling. Niet alleen omdat het er mooier uit ziet, maar ook omdat gebleken is dat amalgaamvullingen giftig kunnen zijn.

  Composiet is een witte vulling die tegenwoordig het meest wordt gebruikt. Naast het vullen van gaatjes kan composiet ook gebruikt worden voor het herstellen van voortanden of als een tand of kies sterk verkleurd is.

  In plaats van een amalgaamvulling of een witte vulling bestaat er ook nog de keramische inlay. Een inlay of ‘inlegvulling’ is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal.

  Hoe wordt een gaatje gevuld?

  Je kunt bij een vulling altijd kiezen voor een plaatselijke verdoving. De tandarts zal dit met je bespreken. Als je voor een verdoving kiest moet die altijd even inwerken. Dan gaat de tandarts de kies of tand boren. Dit doet hij om het schoon te maken maar ook om te zorgen dat de vulling goed hecht. Dus ook als het om bijvoorbeeld een afgebroken stukje gaat, zal de tandarts wat moeten boren. Als de plek helemaal droog en schoon is kan de vulling geplaatst worden.

  Als het om een witte (composiet) vulling gaat, brengt de tandarts eerst een soort lijm aan. Hierdoor hecht de vulling beter. Daarna wordt de vulling als een soort pasta in de tand of kies gestopt en in vorm gebracht. De vulling wordt hard gemaakt met blauw licht. Soms moet de tandarts de vulling nog een beetje bijwerken zodat je gebit goed op elkaar past. Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken.

  Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.

  Doet een vulling krijgen pijn?

  Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.

  Na de behandeling kan het 1 tot 2 weken nog wat gevoelig zijn. Dit komt doordat een tand of kies uit levend materiaal bestaat. Door het boren heb je in feite een wond in je tand die even nodig heeft om te genezen. Blijft het pijnlijk of wordt het erger, bel dan je tandarts.

  Wortelkanaalbehandeling Toepassen

  Korte omschrijving

  In de wortel van een tand of kies zitten een of meerdere wortelkanalen. Deze kanalen zijn gevuld met bindweefsel, zenuwen en bloedvaatjes. Dit wordt pulpa genoemd. Als dit ontstoken raakt is een wortelkanaalbehandeling nodig.

  Wat gebeurt er bij een wortelkanaalbehandeling?

  De tandarts maakt eerst een foto om te kijken hoe de wortel eruit ziet en waar de ontsteking zit. Daarna krijg je een plaatselijke verdoving. Als deze is ingewerkt boort de tandarts de kies open. Het ontstoken en dode weefsel wordt verwijderd. De kies wordt helemaal gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als de tandarts zeker is dat er geen ontsteking meer zit, vult hij de lege kanalen met rubber stiftjes op. Hier gaat dan een vulling op. Als de kies erg verzwakt is, kan een kroon nodig zijn.

  Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

  Door de plaatselijke verdoving is de behandeling vrijwel pijnloos. Wel kan er wat napijn ontstaan. Hiervoor kan je pijnstillers nemen. Blijft het pijnlijk of wordt het erger, bel dan je tandarts.

  Een ontstoken wortelkanaal kan veel kiespijn geven. Een ontsteking zal ook niet uit zichzelf verdwijnen. Dus als je kiespijn hebt, blijf er niet te lang mee lopen. Een wortelkanaalbehandeling is beter dan dat de hele kies of tand uiteindelijk getrokken moet worden.


  Veel gestelde vragen

  veelgestelde vragen

  Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

  Promoot en like ons!

  Contact

  Dental Care Leiden
  Warmonderweg 25
  2334AB Leide

  Over Tandartsenpraktijk Dental Care Leiden

  Openingstijden

  Maandag08:00 - 17:00
  Dinsdag08:00 - 17:00
  Woensdag08:00 - 17:00
  Donderdag08:00 - 17:00
  Vrijdag08:00 - 12:00
  Zaterdag08:00 - 17:00
  ZondagGesloten

  Neem contact op

  Onze partners

     
  Klanten
  Met een
  8,8 / 10