071 517 3847
Als patient aanmelden

Tandsteen verwijderen

Tandsteen is een verharde laag tandplak die verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw gebit. Het is daarom erg belangrijk om tandsteen tijdig te laten verwijderen door uw tandarts of mondhygiënist. Tandsteen herkent u aan de gele of bruine kleur op de tanden. Heeft u last van tandsteen? Maak dan snel een afspraak bij Dental Care Leiden.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat door slechte mondhygiëne en het niet goed verwijderen van tandplak. Tandplak is een plakkerig laagje dat zich gedurende de dag afzet op het gebit. Dit laagje voelt ruw aan en bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën.  Wanneer u tweemaal per dag uw tanden goed poets en elke dag flosdraad en tandenstokers gebruikt, kunt u de tandplak zelf goed verwijderen.

Wanneer de tandplak echter niet goed verwijderd wordt, kan het binnen 24 uur verharden en veranderen in tandsteen. Tandsteen komt meestal voor op moeilijk bereikbare plekken en is een stuk lastiger te verwijderen dan tandplak. Het is dan ook niet verstandig om zelf te proberen uw tandsteen te verwijderen, omdat de kans groot is dat u hierdoor uw gebit beschadigt. Laat uw tandsteen daarom altijd verwijderen door een tandarts of mondhygiënist.

Voorkomen van tandsteen
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom geven wij u graag een aantal tips om tandsteen te voorkomen.

1. Poets twee keer per dag uw tanden. Een elektrische tandenborstel is hierbij effectiever dan een gewone tandenborstel.
2. Poets vooral goed langs de overgang van uw tanden naar het tandvlees. Dit is een plek waar snel tandsteen ontstaat.
3. Gebruik minimaal één keer per dag een tandenstoker en/of flosdraad.
4. Vermijd overmatig gebruik van voedingsmiddelen die veel suiker en zetmeel bevatten. Suiker en zetmeel stimuleren de vorming van tandplak.
5. Drink veel water en gebruik (suikervrije) kauwgom. Hierdoor wordt er speeksel aangemaakt, wat een reinigende werking heeft.
6. Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist om uw gebit goed schoon te houden.

Verwijderen van tandsteen
Wanneer u last heeft van tandsteen is het verstandig om dit te laten verwijderen door uw mondhygiënist of tandarts. Wij adviseren u om bij iedere controle uw tandsteen te laten verwijderen. Bij geringe aangroei kan dit direct tijdens de controle. Bij hardnekkige tandsteen maken wij graag een aparte afspraak om uw tandsteen op de juiste wijze te verwijderen.

U kunt bij ons in de praktijk overigens ook een aparte afspraak maken voor tandsteen verwijderen zonder een halfjaarlijkse controle.

Afspraak maken bij Dental Care Leiden

Maak direct een afspraak voor het verwijderen van tandsteen.

Afspraak maken


Veel gestelde vragen

veelgestelde vragen

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Promoot en like ons!

Contact

Dental Care Leiden
Warmonderweg 25
2334AB Leide

Over Tandartsenpraktijk Dental Care Leiden

Openingstijden

Maandag08:00 - 17:00
Dinsdag08:00 - 17:00
Woensdag08:00 - 17:00
Donderdag08:00 - 17:00
Vrijdag08:00 - 12:00
Zaterdag08:00 - 17:00
ZondagGesloten

Neem contact op

Onze partners

   
Klanten
Met een
8,8 / 10